Heb ik een droge huid of een vochtarme huid?

Face | Reacties staat uit voor Heb ik een droge huid of een vochtarme huid?

“Ik heb een droge huid.” Ik hoor dit vaak. Maar wat niet iedereen weet, is dat er een groot verschil bestaat tussen een droge huid en een vochtarme of gedehydrateerde huid. Dat is op zich niet zo gek, want een droge en een vochtarme huid kunnen hetzelfde aanvoelen: trekkerig, gevoelig, droog en schilferig. Toch bestaan er veel verschillen tussen een droge en een vochtarme huid. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

Een droge huid…

… is een huidtype. Dat wil zeggen dat een droge huid genetisch bepaald is.
… heeft een tekort aan lipiden (vet) en voelt vaak overal droog aan.
… heeft altijd, het hele jaar door voedende producten op oliebasis nodig. Deze producten hebben vaak een romige textuur en bevatten ingrediënten zoals karitéboter en teunisbloemolie.

Een droge huid heeft een dunne structuur en zeer fijne poriën. Vaak heeft een droge huid ook een doffe uitstraling en voelt trekkerig aan na reiniging. Een droge huid heeft bovendien aanleg voor rimpels. De kans op puistjes is minimaal.

Een gedehydrateerde (of vochtarme) huid…

… is een huidconditie. Deze is dus veranderlijk. Een huidconditie kan ontstaan door diverse interne en externe factoren.
… heeft een tekort aan vocht en kan tegelijkertijd droog en vet aanvoelen.
… heeft behoefte aan hydraterende producten. Vaak hebben deze producten een geltextuur en bevatten ingrediënten als hyaloronzuur en aloë vera.

Een vochtarme huid heeft constant behoefte aan hydratatie en is voornamelijk te herkennen aan fijne lijntjes, schilfertjes en een trekkerig gevoel. Vaak is een strakke glans op het voorhoofd en op de wangen zichtbaar. Onzuiverheden kunnen ook een teken zijn van dehydratatie.

 

Foto CC © PhotoBobil