Massage vermindert stress en verbetert je weerstand

Massage | Reacties staat uit voor Massage vermindert stress en verbetert je weerstand

Massage vermindert stress, je immuunsysteem wordt sterker en je krijgt een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Dat zijn de drie belangrijkste conclusies van een wetenschappelijk onderzoek naar de meetbare effecten van massage, dat in Los Angeles werd afgerond aan het Cedars-Sinai Medical Center. Hoe konden de onderzoekers eindelijk het weldadige gevoel dat ontstaat bij een massage meetbaar maken?

Bij de mensen die aan het onderzoek meededen werden voor en na de massages bloedmonsters afgenomen. De testresultaten spraken boekdelen; er konden duidelijke en opvallende positieve veranderingen in de samenstelling van het bloed worden aangetoond.

In het onderzoek werden twee soorten massages uitgevoerd:

1. massages met basis massagetechnieken; dit zijn handgrepen die worden gebruikt bij de klassieke massage, de algehele lichaamsmassage en de sportmassage

2. lichte massages met lichte aanrakingen, zoals bij een zachte ontspannende lichaamsmassage

Resultaten na massage met basis massagetechnieken

Na de massage was er sprake van een duidelijke toename van lymfocyten: dit is een type witte bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor het tegengaan van schadelijke stoffen van buitenaf. Zij zorgen er dus voor dat je immuunsysteem goed werkt.

Daarnaast nam het cortisol-niveau duidelijk af. Cortisol is het hormoon dat vrijkomt als reactie op stress en dus kunnen we stellen: massage vermindert stress.

Ook het antidiuretisch hormoon nam af na deze massage; dit hormoon speelt een belangrijke rol in agressief gedrag.

Resultaten na een lichte ontspanningsmassage

Lichte(re) massage-handgrepen blijken andere uitwerkingen op je lichaam te hebben. Zo neemt het oxytocine-niveau toe. Oxytocine is het hormoon dat je een gevoel van veiligheid en geborgenheid geeft. Dit maakt je weerbaarder tegen stress en zorgt ervoor dat je lichaam sneller tot rust komt.

Uit het onderzoek blijkt verder, dat de lichte massage ervoor zorgt dat het corticotropin-releasing hormoon (CRH) afneemt; dit is een hormoon dat de aanmaak van cortisol (het stress-hormoon!) stimuleert. Dus ook hier luidt de conclusie: massage vermindert stress.

Kortom: gezonder door massage

Samengevat is met dit onderzoek aangetoond dat je dankzij massages minder snel ziek wordt, omdat het je weerstand verbetert en ziektes die worden veroorzaakt door stress minder kans krijgen. Stress en onrust nemen af dankzij een massage en als je je regelmatig laat masseren kun je zelf voorkomen dat je last krijgt van stress en onrust. Kortom, massage is een effectief middel voor een betere gezondheid, zowel lichamelijk als psychisch!

Mariëlle van Tuel Massage Advance BeautyDoor Mariëlle van Tuel, Advance Body
T 06 52 66 24 92