Striae, groeistrepen, zwangerschapsstriemen: wat is het en wat kun je ertegen doen?

Skin | Reacties staat uit voor Striae, groeistrepen, zwangerschapsstriemen: wat is het en wat kun je ertegen doen?

Buik, billen, bovenbenen en borsten: dat zijn de plekken waar striae meestal ‘toeslaat’. Het doet geen pijn en het is ook niet schadelijk, maar je wordt er niet per se blij van. Wat is striae (ook wel groeistrepen of zwangerschapsstriemen genoemd), hoe ontstaat het en wat kun je ertegen doen? In deze blog geven wij je antwoord op deze vragen.

Striae, wat is dat?
Striae, ook wel bekend als groeistrepen of zwangerschapsstriemen, zijn lijnvormige huidafwijkingen. In feite zijn het littekens in de onderhuid. Ze kunnen variëren van een paar centimeter tot wel 20 centimer lengte. De littekens zijn in het begin rood-paars; na verloop van tijd vervagen ze qua kleur en worden lichter en witter. Helaas worden ze met het verstrijken van de tijd ook langer en breder.

Hoe onstaat striae?
Striae ontstaat als je in hele kort tijd heel snel groeit. Bijvoorbeeld als je in de puberteit opeens de lucht inschiet of als je zwanger bent. Maar ook als je binnen een paar weken heel veel kilo’s aankomt. Sporters die intensief trainen en in no-time spiermassa kweken, lopen ook het risico dat hun huid overmatig wordt uitgerekt. Dit laatste gebeurt dus als een lichaamsdeel sneller groeit dan je huid kan bijhouden. Het onderhuidse bindweefsel wordt dan door een te grote spanning verscheurd. Dit doet geen pijn, maar veroorzaakt wel die rood-paarse strepen. Dit gebeurt vooral op plaatsen waar de huid het strakst staat: billen, bovenbenen, buik en borsten.

Striae, groeistrepen of zwangerschapsstriemen zijn onschuldig, maar je huid is wel voor altijd beschadigd. Er groeien bijvoorbeeld geen haartjes meer op de striemen, net zoals je op deze plekken nooit meer zult transpireren. Hoewel striae een veelvoorkomend verschijnsel is en bijna ‘normaal’ te noemen, is waarschijnlijk niemand echt blij met die definitieve, ontsierende strepen op zijn of haar lichaam.

Striae, kun je het voorkomen?
Je weet nooit 100% zeker of je striae kunt voorkomen: het is voor een deel erfelijk bepaald of je risico loopt op striae-vorming. Je kunt in ieder geval wel je huid altijd goed verzorgen om de kans op striae te verkleinen. Smeren, smeren, smeren is het devies, want een droge huid loopt altijd meer risico op striae. Hoe soepeler je huid, hoe kleiner de kans op beschadigingen van het bindweefsel. Amandelolie is bijvoorbeeld erg verzorgend net zoals pure vitamine E. Of smeer je lichaam iedere dag in met een rijke, verzorgende en hydraterende bodycrème. Maar ook gezond eten en veel water drinken verlagen de risico’s op striae! Heb je de vervelende strepen al, dan je ze altijd met een beetje make-up verhullen. Het droevige nieuws is, ze zullen nooit meer verdwijnen. Je kunt er wel iets aan doen om ze te verminderen.

Striae effectief aanpakken met lasertherapie
De meest effectieve manier om striae, groeistrepen of zwangerschapsstriemen te behandelen is met lasertherapie. De laser zorgt er namelijk voor, dat de natuurlijke aanmaak van collageen wordt gestimuleerd. Er wordt dan nieuwe huid gecreëerd en dit zorgt ervoor dat de striemen vervagen. Ze zullen, zoals gezegd, nooit helemaal verdwijnen, maar een vermindering van tenminste 40% tot zo’n 60% is absoluut haalbaar. Helemaal met de gloednieuwe laser van MediSkinCare, waarmee ‘rode’ en ‘witte’ striae sinds kort effectief wordt behandeld en de eerste resultaten zijn ronduit verbluffend.

Wil je weten of jouw striae voor laserbehandeling in aanmerking komt en wat het te verwachten resultaat is? Maak dan nu een afspraak voor een gratis intake. De huidtherapeute van MediSkinCare is op 6 mei 2015 weer bij in de salon en geeft je heel graag vrijblijvend advies.