Wat is exfoliëren eigenlijk?

Face | Reacties staat uit voor Wat is exfoliëren eigenlijk?

Exfoliëren, een term die je steeds vaker hoort en leest. Maar wat is exfoliëren nou eigenlijk precies en wat doet het voor jouw huid?

Exfoliëren of exfoliatie is in feite het natuurlijke proces van je lichaam, waarbij oude, beschadigde en vervuilde huidcellen worden afgestoten en worden vervangen door nieuwe, jonge huidcellen. Maar niet alle dode huidcellen vallen altijd spontaan van je huid. Soms blijven cellen te lang aan je huid kleven, waardoor deze er dof gaat uitzien en waardoor poriën verstopt kunnen raken. Door regelmatig je huid te (laten) exfoliëren, ondersteun je het natuurlijke exfoliatieproces. Dode huidcellen worden verwijderd om de textuur en de kleur van je huid te verbeteren, om de celvernieuwing te stimuleren en om het opnamevermogen van je huid te verbeteren. Een exfoliant is dus een product dat dode huidcellen aan het huidoppervlak verwijderd; de nieuwe en gladde huid daaronder wordt dan direct zichtbaar.

Twee soorten exfoliatiatie: mechanisch en chemisch

Je kunt kiezen uit een mechanische of een chemische exfoliant. De mechanische manier van exfoliëren is de meest bekende, ook wel scrub genoemd; dode huidcellen worden door frictie of wrijving verwijderd. Hiervoor wordt een borstel gebruikt of een zacht schurend product met ingrediënten als maïskolfmeel, rijstzemelen of havermout. De druk die wordt uitgeoefend en de gebruikte ingrediënten zijn bepalend voor het resultaat.

Een chemische exfoliant lost de ‘lijm’ op, waarmee de dode huidcellen aan het huidoppervlak zitten vastgeplakt; het is dus een soort chemische reactie die je huid glad en zacht maakt. Hiervoor worden hoofdzakelijk de volgende ingrediënten gebruikt: hydroxzuren (zoals melkzuur en salicylzuur), retinol (vitamine A) en enzymen (zoals papaja). Bij chemische exfoliatie kunnen ook zuurvrije, gladmakende ingrediënten worden gebruikt. Hibiscus en rozenbottel zijn hier voorbeelden van. Deze bestanddelen zijn mild exfoliërend en werken in tegenstelling tot zuren van binnen naar buiten.

AHA’s en BHA’s in chemische exfoliants: het verschil

In een chemische exfoliant zit AHA (Alpha Hydrox Zuur) en BHA (Beta Hydrox Zuur). Beide zuren zorgen ervoor dat de buitenste laag dode huidcellen worden losgeweekt. Daardoor krijgen nieuwe huidcellen de kans omhoog te komen; de celvernieuwing wordt gestimuleerd. Je krijgt een mooie gladde huid, waardoor verzorgende en voedende producten beter door je huid kunnen worden opgenomen.

Wat is het verschil tussen AHA’s en BHA’s? AHA’s zijn oplosbaar in water en exfoliëren vooral het huidoppervlak. Ze verweken de ‘lijm’ tussen de cellen en stimuleren de celvernieuwing en de collageenproductie. Door hun vochtinbrengende vermogen zijn AHA’s vooral geschikt voor een droge huid, een normale huid óf een huid die is beschadigd door de zon, die geen last heeft van onzuiverheden (puistjes).

BHA’s zijn oplosbaar in vet. Ze zijn beter geschikt voor een vette, gecombineerde of normale huid die neigt naar de vorming van mee-eters en onzuiverheden, omdat de BHA’s diep doordringen in de poriën; daar verwijderen ze opgehoopte dode huidcellen. BHA’s hebben bovendien milde antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.

De belangrijkste exfolianten en hun werking nog een keer op een rij

Alpha Hydroxy Zuren (AHA’s), ook wel fruitzuren genoemd
♥ zorgen voor een beter gehydrateerde huid
♥ stimuleren de celvernieuwing
♥ verminderen fijne lijntjes en hyperpigmentatie

Beta Hydroxy Zuren (BHA’s), ook wel salicylzuur
 weken doffe dode huidcellen los
♥ werken ontstekingsremmend

Retinol (vitamine A)
 stimuleert de aanmaak van collageen en onderdrukt de afbraak daarvan
♥ vermindert tekenen van huidveroudering

Enzymen
 zorgen ervoor dat dode huidcellen makkelijker loslaten en verwijderd worden

Zuurvrije gladmakende ingrediënten
♥ stimuleren de natuurlijke celvernieuwing zonder de huid gevoelig te maken

 

Foto: Dermalogica.