De talloze voordelen van een zwangerschapsmassage

Massage | Reacties staat uit voor De talloze voordelen van een zwangerschapsmassage

ZWANGERSCHAPSMASSAGE ONTSPANT, VERLICHT KLACHTEN EN BIEDT EEN MOOI CONTACTMOMENT TUSSEN JOU EN JE BABY

Door Mariëlle van Tuel, masseur bij Advance Beauty

Zwanger zijn, betekent voor de meeste vrouwen een bijzondere en mooie tijd. Voor de een verloopt de hele zwangerschap vlekkeloos, de ander heeft meer of minder last van typische zwangerschapskwaaltjes. Of het nu één lange blije zwangerschap is of een tijd van afzien, je lichaam wordt tijdens je zwangerschap enorm op de proef gesteld.

Jezelf – regelmatig – trakteren op een zwangerschapsmassage na de 12e week zou eigenlijk een must moeten zijn voor iedereen die in verwachting is. Je lichaam heeft er baat bij! En jij dus ook. Je kunt je even helemaal ontspannen, diep contact maken met je baby en bovendien verlicht (of voorkomt) de zwangerschapsmassage tal van kwalen.

Tijdens je zwangerschap draait je lichaam overuren, vooral de laatste 12 weken. Maar ook daarvoor gebeurt er van alles. De hormonen gieren door je lijf; je spieren, banden en bloedvaten veranderen. Alles wordt losser en soepeler om genoeg ruimte te maken voor je baby en om je voor te bereiden op de bevalling. Dat dit gevolgen heeft, spreekt voor zich. Je lichaam gaat meer vocht vasthouden. Je kunt last krijgen van je rug, je bekken en je nek. Kramp in je kuiten is ook een veelvoorkomende kwaal. Net zoals slecht slapen. En dat laatste terwijl je juist door alle veranderingen in je lichaam vaak sneller moe bent.

Kortom, je lichaam draait overuren. En in de tussentijd raas jij door om op je werk en thuis alles op orde te brengen voor de komst van de baby. Maak af en toe pas op de plaats! Een zwangerschapsmassage is de ideale manier om regelmatig heerlijk te ontspannen en bewust te genieten van je zwangerschap. Bovendien, als je te kampen hebt met klachten, dan zul je zien dat een zwangerschapsmassage ervoor zorgt dat je hier veel minder last van hebt.

Positieve effecten van zwangerschapsmassage

Het is wetenschappelijk bewezen dat een zwangerschapsmassage veel positief effecten heeft. Je kunt beter slapen, hebt minder rugpijn, minder stress (stress is overigens net zo slecht als roken tijdens de zwangerschap!) en minder complicaties tijdens de bevalling. Ook de kans op een vroeggeboorte neemt af dankzij zwangerschapsmassage.

Diep contact met je baby

Tijdens een zwangerschapsmassage kom je helemaal tot rust en kan je lichaam zich volledig ontspannen. Hierdoor kun jij diep contact maken met je baby. De baby in je buik voelt dat jij je ontspant en zal hier op reageren. Door af en toe te schoppen óf juist door ook te genieten van jouw rust. Een prachtig mooi contactmoment tussen jullie tweetjes.

Extra aandacht

Tijdens de massage krijgen je rug, het bekken, je nek, je schouders, maar ook je benen extra aandacht, waardoor eventuele klachten duidelijk verminderen. Bovendien, de oprechte aanraking tijdens de massage zorgt ervoor, dat je lichaam chemische stoffen afgeeft, die zorgen voor maximale ontspanning. Deze stoffen, zoals oxytocine, zijn heilzaam en komen terecht in de bloedsomloop van jou en je baby.

De massage zorgt sowieso voor een betere doorstroming van je bloed en stimuleert het lymfestelsel. De placenta raakt zodoende beter doorbloedt en afvalstoffen kunnen sneller uit het lichaam worden verwijderd. Het is daarom ontzettend belangrijk om extra veel water te drinken na een zwangerschapsmassage. Ook overtollig vocht raak je kwijt dankzij de massage.

De massage versterkt bovendien je immuunsysteem. Zwangere vrouwen die zich regelmatig laten masseren, slapen bewezen beter en hebben minder last van ongerustheid en angst. Massage vermindert namelijk de aanmaak van cortisol (het stresshormoon) in je hersenen.

Altijd resultaat

Ook als je helemaal geen klachten hebt tijdens je zwangerschap, is een speciale zwangerschapsmassage de perfecte manier om volledig te ontspannen en echt te genieten van de baby in je buik. Dit en het geluksgevoel dat hierdoor ontstaat, is ook een weldaad voor je baby. Er komt, zoals gezegd, meer zuurstofrijk bloed bij je baby via de placenta.

Waarom speciale zwangerschapsmassage?

Als je zwanger bent, is het verstandig om een speciale zwangerschapsmassage te boeken bij een hiervoor opgeleide masseur. Het masseren van een zwangere vrouw vraagt namelijk om een aantal specifieke aandachtspunten:

• Verschillende drukpunten in je lichaam staan in contact met de baarmoeder. Deze punten mogen tijdens de massage niet worden geactiveerd. Daarom mag je tijdens de zwangerschap ook nooit kiezen voor een stoelmassage. Ook voetreflex-behandelingen mag je alleen ondergaan op aanraden van bijvoorbeeld de verloskundige. En dan alleen bij een voetreflexoloog die gespecialiseerd is in zwangerschap en gynaecologie.

• Massages met warmte zijn niet geschikt als je zwanger bent. Hotstone massage, kruidenstempel massage of ontspanningsmassage op een warmtekussen zijn absoluut af te raden. Bij deze massagevormen wordt namelijk extra warmte gebruikt om de spieren te ontspannen. Als je zwanger bent, heb je het toch vaak al warmer en zo’n massage is dan meestal erg onprettig. Bovendien, en dat is nog veel belangrijker, je wilt niet dat je lichaam extra wordt opgewarmd; je lichaam krijgt hierdoor namelijk een koortsgevoel en wil zich dan automatisch ontdoen van alles wat niet in het lichaam thuishoort of wat ervaren wordt als ballast (je baby!).

Massage-olie

Omdat zwangere vrouwen extra gevoelig zijn voor geurtjes, wordt bij een zwangerschapsmassage meestal een neutrale plantaardige olie gebruikt.

 

Door Mariëlle van Tuel, masseur bij Advance Beauty
Wil je een zwangerschapsmassage boeken, dan bel, app of sms Mariëlle op 06 52 66 24 92.