WAT IS ACNE?

Bij het woord acne denk je misschien aan een gezicht vól grote rode puisten. Maar níets is minder waar. Er is officieel al sprake van een milde vorm van acne als je minder dan 10 mee-eters en (onderhuidse) puistjes hebt.

Acne Vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes en staat te boek als een huidziekte die wordt gekenmerkt door mee-eters (comedonen), papels (onderhuidse puistjes) en pustels (puistjes met een witte kop).

 

Een mee-eter hoeft niet altijd in een puistje te veranderen, maar als dat wel gebeurt, begint het altijd bij die eerste verstopping. Comedonen zijn namelijk de voorlopers van puistjes en díe kunnen al een blijvend litteken(tje) veroorzaken. Daarom is het zaak om de comedonen iedere drie tot vier weken te laten ledigen door een acne-specialist. Zo blijft de huid schoon en minimaliseer je de kans op ontstekingen en nieuwe puistjes.
 

OORZAKEN VAN ACNE

Acne ontstaat meestal door een combinatie van factoren:

  • een verhoogde talgproductie
  • meer dode huidcellen waardoor de huid verstopt raakt
  • een explosieve groei van bacteriën in de haarzakjes

 

Daarnaast kan acné verergeren door:

  • bepaalde voeding, zoals (te veel) zuivelproducten en suiker
  • hormonale processen
  • verkeerde huidverzorging
  • cosmetica
  • bepaalde geneesmiddelen
  • stress en
  • het zelf uitdrukken van verstoppingen

 

Veel jongeren leveren strijd met acné, maar vergeet niet dat ook volwassenen (twintigers, dertigers, maar zelfs ook veertigers nog) last kunnen hebben van acne. Ben je ouder dan 20 en heb je acne? Dan kun je uiteraard óók bij mij terecht voor acne-therapie.

 

HOE ONTSTAAT ACNE?

Het ontstaan van een puistje begint allemaal in het haarzakje. Ieder haartje in je gezicht (en op de rest van je lijf) ontspruit uit een onderhuids haarzakje. En elk haarzakje wordt vergezeld door talgklieren.

 

Die talgkliertjes produceren talg en dat vloeit op een natuurlijke manier, via het haartje naar buiten. Maar…. die opening in je huid kan verstopt raken. Waarom?

 

  1. Er wordt – onder invloed van hormonen – zó veel talg geproduceerd, dat de opening van binnenuit verstopt raakt. Als het bovenste vastzittende laagje talg in aanraking komt met zuurstof oxideert dit en ontstaat er een zwarte kop: de mee-eter is geboren (de blackhead).
     
  2. Dode huidcellen hopen zich op en sluiten de haaropening aan de buitenkant af. Ook in dit geval ontstaat er een mee-eter (de whitehead).

In beide gevallen kan de talg er niet meer uit: dáár ontstaat het probleem.

 

Logisch gevolg is dat de hoeveelheid talg in het haarzakje toeneemt. En dat is een feest voor de huidbacteriën die in het haarzakje leven. Door de verstopping komt er geen zuurstof meer in het haarzakje en de natuurlijke huidbacteriën doen zich tegoed aan de enorme hoeveelheid talg. Ze vreten zich vol en groeien, en groeien en groeien… En ze vermenigvuldigen zich ook nog eens. Er ontstaat een rood bultje op de huid.


Het haarzakje dijt almaar verder uit totdat het plof zegt.


Als het haarzakje knapt, komen alle volgevreten bacteriën, hun ontlasting en de overige talg in de huid terecht. Dit veroorzaakt een onderhuidse ontsteking.
En dát is het alarmsignaal voor de witte bloedcellen. Die rukken in grote getale uit om de troep te komen opruimen.

 

Dit proces wordt zichtbaar op je huid door het ontstaan van een grote rode vlek met een witte kop: een PUIST!

 

Overigens: als het zover komt dat het haarzakje knapt en er een ontsteking ontstaat, dan levert dit áltijd een onderhuids litteken op. Laat het niet zover komen en begin op tijd met acne-therapie. Hoe vroeger je hiermee begint, hoe beter het resultaat en hoe kleiner de kans op blijvende littekens. 

 

INSTAGRAM FEED

De beste beauty-tips & lekkerste recepten gratis in je mailbox?
Abonneer je nu op mijn AdvanceBeautyTips!

Advance Beauty
Astrid van de Goor
Kerkstraat 205 - 6006 KN Weert
T 06 21 54 73 40
E info@advancebeauty.nl